Bart’s culinaire column

In Bart’s culinaire column zal ik dingen met u delen waar ik enthousiast over ben

Zwarte knoflook

Een ware delicatesse: zwarte, ofwel gefermenteerde knoflook. De smaak lijkt totaal niet meer op normale rauwe knoflook, maar is diep en zoetig, en de textuur zeer smeuïg. maar wat is zwarte knoflook eigenlijk

 

Het is niet een andere knoflooksoort, zoals je misschien denkt. Het is gewoon een normale bol witte knoflook die bewerkt is. De bollen worden ruim een maand gefermenteerd, onder een temperatuur van ongeveer 80 graden, vaak in een dehydrator. Er wordt niks aan toegevoegd, de stoffen die in knoflook zitten doen het werk zelf.

Eenmaal klaar, lijkt de structuur van de knoflook op die van een dropje en de geur op die van heftige bouillon. De smaak is lichtzoet, met uiteraard ook nog de smaak van knoflook. Heerlijk.

 

Je kunt gefermenteerde knoflook gewoon net als normale knoflook gebruiken: door sauzen, pasta’s of in een marinade. Maar je kunt een teentje uit deze bol ook gewoon zo opeten, of op een sandwich uitsmeren. Een gefermenteerde bol knoflook is in een afgesloten potje wel een paar maanden houdbaar.

Ik zelf gebruik veel zwarte knoflook oa voor mijn zwarte aioli en speciale kruidenboter

Ook gebruik ik zwarte knoflook bij het marineren van mijn bbq specialiteiten

Zwarte knoflook is gewoon te koop in de supermarkt

Heeft u vragen dan hoor ik het graag

Eet smakelijk !