Recepten food vlog

 

 

OER LEKKER DRENTHE

 

Recept Drentse Siepelsoep

Ingrediënten voor 4 a 5 personen

5 a 6 biologische uien , 100gr gerookt spek,mespunt verse tijm,2 teentjes verse knoflook ,2 bouillonblokjes (kip of rund)

3 dl biologisch bietensap ,1/2 eetlepel suiker, 2 gekookte bietjes,1/2 eetlepel frambozenazijn ,1 liter water

Voor de crouton ; plakjes notenbrood olijfolie, geraspte boeren belegen kaas

De bereiding

Maak de uien schoon en snij deze in 1/2 ringen, hak de schoongemaakte knoflook en rits de verse tijm en snij deze fijn

Snij de gekookte bietjes in kleine stukjes

Bak de spekjes aan in olijfolie in een passende pan

Als de spekjes bijna krokant zijn voeg dan de uien en knoflook toe roerbak deze tot de uien glazig zijn voeg nu de bieten ,

tijm , suiker , bietensap,frambozenazijn , water en de bouillonblokjes toe

Laat de soep 10 min licht koken  en proef de soep of die naar jouw wens is je kunt altijd wat suiker of zout toevoegen!

Voor de crouton ; snij vingerdikke plakken vh noten brood en besprenkel deze met wat olijfolie en bestrooi deze daarna met de geraspte kaas

Doe de croutons 10 min in een voorverwarmde oven

Ontdoe de droge worst van zn velletje en snij deze in kleine blokjes ,doe deze in het soep bord/kop en doe daarboven op de siepelsoep en garneer de soep af met de crouton

eet smakelijk!

 

Drentse bonenschotel met vergeten groente en gerookte kippendij

 

Ingrediënten voor 4 a 5 personen

150 gr rauwe ham, 1 pastinaak , 1/2 knolselderij , 1 paarse en 1 gele wortel ,1/4 pompoen

1 grote ui 1 ,teen knoflook ,verse rozemarijn k,etchup, zilveruitjes ,bospaddestoelen

250 gr kippendijen , picadillo kruiden ,olijfolie, 1 pot bruine bonen

De bereiding

Snij de rauwe ham in kleine stukjes ( als extra wat gerookte spek kan altijd !)

Schil de wortels en maakt de uien ,knoflook ,knolselderij en pompoen  schoon en snij deze allemaal in gelijke blokjes

Kruid de kippendij met olijfolie en de piccadillo kruiden en rook deze in een rookzak of breng de kip op smaak met gerookte olie

en gaar de kippendij in de oven  ( roerbakken in een koekenpan kan natuurlijk ook)

Doe wat olijfolie in een hapjespan en roerbak daar in de ham en evt het spek

Doe de groente er nu bij en roerbak dit tot deze beetgaar is, voeg nu de grof gesneden paddenstoelen, gehakte rozemarijn ,gehakte knoflook en de gesneden gerookte kippendij toe

Roerbak dit alles en voeg de ketchup ,zilveruitjes en de uitgelekte bruine bonen toe

Proef of de schotel naar jouw smaak is

Serveer de bruinbonen schotel met een frisse salade ,oerbrood en of zilvervlies rijst

Eet smakelijk !

 

Nijeveense wentelteefjes van suiker/kaneelbrood met gebakken appeltjes en hangop

 

 

 

Ingrediënten voor 4 a 5 personen

5 dikke  plakken suiker /kaneelbrood ,2 dl room,5 eidooiers ,2 goudrenetten, poedersuiker, 2 eetlepels gembersiroop

mint , kaki,  roomboter ,mespuntje kaneel of koekkruiden ,gedroogde vijgen

 

Voor de hangop  ;1 liter biologische volle yoghurt, 3 dl room, 3 eetlepels poedersuiker

Spoel een theedoek even in uit (evt sopsmaak weg)en leg de doek in een bolzeef of vergiet en giet daarin de volle yoghurt

Laat de yoghurt een nacht uitlekken

Klop 3 dl slagroom met de poedersuiker tot yoghurt dikte en spatel deze voorzichtig door de uitgelekte yoghurt

 

Was de goudrenetten en snij de appels door 4 en en haal het klokkenhuis eruit  en snij nu plakjes van de appel ,snij de gedroogde vijgen door vieren

Smelt wat roomboter en bak daar in de appel tot deze goudbruin is , maak de appelplakjes in de pan op smaak met de gembersiroop en voeg de stukjes vijg toe

Maak een beslag van de 2 dl room ,eidooiers en de kaneel

Smelt wat roomboter in een koekenpan en leg daar in de door het beslag gehaalde plakken suikerbrood in

Bak de suikerbroodplakken op een gemiddelde warmte bron ,maar pas op voor het aanbranden na 1 1/2 min de plakken omdraaien

Leg de warme gebakken appeltjes (koud kan ook heel goed) op een mooi bord doe er een flinke lepel hangop bij en leg als laatste de wentelteefje op het bordje

Garneer het gerecht af met wat verse mint en een plakje kaki

 

Cranberry’s of boeren jongens door de gebakken appel is ook heerlijk

Deze wentelteefjes zijn heerlijk als dessert maar als onderdeel van een brunch of high tea kan natuurlijk ook

 

Trailer

 

Drentse Drie in de pan

Ingrediënten voor 4 a 5 personen

1 flesje Drents bier bijvoorbeeld Maallust donkerblond

500 gram bloem (zelf rijzend bakmeel mag ook ) 2 eieren

4 dl melk ( 1/2 room mag ook)

2 pakjes droge gist  om de pannenkoekjes extra luchtig te maken

Garnituur in de 3 in de pan

gare rook worst , boeren geitenkaas , gedroogde pruimen , bos ui

 

Maak een mooi glad beslag van de bloem, eieren,gist ,  bier en de melk

en voeg evt wat zout naar smaak toe

Smelt wat roomboter in de koekenpan en doe met een sauslepel op 3 plekken in de pan het beslag

Doe op het eerst pannenkoekje wat plakjes gare rook worst , op het 2e verkruimel je wat zachte geitenkaas met honing

en op het derde pannenkoekje de door midden gesneden pitloze gedroogde pruimen

Als het beslag bijna gestold is draai je de pannenkoekjes om en bak je

ook deze kant goudbruin

Serveer de geitenkaas pannenkoekje met wat gesneden bosui

Ipv deze ingrediënten kun je ook bijvoorbeeld boeren jongens, banaan of gerookte makreel gebruiken

Veel kook plezier!

 

 

Drentse Veentrapper schotel

Ingrediënten voor 4 a 5 personen

1 pot witte en 1 pot bruine bonen ,200 gram dun gesneden snijbonen.2 eetlepels olijfolie

200 gram gare ( of 1/2 gare mag ook)aardappeltjes in blokjes of schijfjes gesneden

100 gram gerookte spekblokjes van de slager

2 uien aan 1/2 ringen 250 gr komijnekaas (liefst van de Drentse komaf) 2 eetlepels bieten mosterd (gewone kan natuurlijk ook)

Zout en peper  evt naar smaak

Bak de spekjes krokant in royaal olijfolie en voeg dan de rauwe dun gesneden snijbonen toe

Roerbak dit even en voeg dan de aardappel blokjes uien en de uitgelekte bonen toe ,roerbak dit voorzichtig zodat de ingrediënten heel blijven!

Voeg als laatste de blokjes komijnekaas en de mosterd toe

Alles even verwarmen en…..klaar zo simpel kan het zijn

Natuurlijk zou je ook nog een paprikaatje ,mais en knoflook kunnen toevoegen

Serveer deze heerlijke Drentse schotel met een lekkere andijvie salade of wat zelfgemaakte appelcompote

Eet smakelijk!

Zijn er vragen over de bereiding dan mag u altijd mailen !